Komfortowe gotowanie to nie tylko kwestia dobrze zaopatrzonej lodówki – to również odpowiednie garnki, które pozwalają na skróceni czasu gotowania i zachowanie wartości odżywczych podawanych potraw. Wśród wielu rekomendacji warto wymienić garnki na indukcję, które wykorzystywane są w polskich kuchniach coraz częściej. Z czego wynika ich popularność?
Funkcjonalne i trwałe garnki na indukcję
Nowoczesne garnki na indukcję sprawiają, że gotowanie staje się znacznie przyjemniejsze – wszystko za sprawą zastosowanych materiałów oraz realnej możliwości skrócenia czasu gotowania. Garnki na indukcję dedykowane są na kuchenki indukcyjne i szukając takie kompletu koniecznie sprawdźmy, jaką średnicę mają palniki w naszej kuchence – pozwoli to dobrać komplet garnków idealnie dopasowany do potrzeb. To również sposób na to, aby nie marnować energii. Garnki na indukcję tworzone są dzisiaj z różnorodnych materiałów – może być to stal nierdzewna, ale również ceramika, teflon. Garnki stalowe 18/10 to idealne rozwiązanie do kuchni – garnki takie nie odkształcają się, są odporne na działanie korozji czy wysokie temperatury. Interesujące jest dno garnków indukcyjnych – jest ono zbudowane z kilku warstw, wśród nich znajdziemy również aluminiowy dysk, który pozwala na równomierne rozprowadzanie ciepła wewnątrz garnka oraz na szybsze przygotowanie potraw. Dysk wpływa zarówno na szybkość obróbki cieplnej dania, jak i na oszczędność energii.
Dodatki, które zmienią oblicze gotowania
Komplety garnków na indukcję uzupełnione są o funkcjonalne dodatki – znajdziemy w nich między innymi pokrywki ze szkła hartowanego. Odpowietrzniki pozwolą na odprowadzanie pary wodnej i zagęszczenie dań. Przydatne okażą się również cedzaki i lejki, w które uzupełnione są garnki, czy też wewnętrzne miarki do odmierzania płynów.